Thursday, 12 June 2014

Cuvant de folos sufletesc

Omule, toate le-ai luat de la Dumnezeu. Si intelepciune, si gand, si mestesug, si minte. Si toate iti sunt supuse tie. Cele de pe pamant, cele din ape si din vazduh, care ti s-au dat tie spre hrana. Insa ti s-au dat  imprumut, ca sa multumesti lui Dumnezeu pentru ele, prin dreptate, dragoste, blandete, smerenie, si milostenie. Iar El iti va tie daruri pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit, nici la inima omului nu s-au suit, pe care le-a gatit Dumnezeu celor ce-l iubesc pe El.
Omule, cat esti in privelistea acestei vieti, pana ce targul nu se risipeste, cumpara-ti tie mila lui Dumnezeu, cu milostenie la saraci.
Cu smerenia cumpara-ti  vesnica slava.
Cu dreptatea, viata cea nesfarsita.
Cu curatia, cununa cea nevestejita.
Cu blandetea cumpara intrarea in rai.
Cu rugaciunea, viata impreuna cu ingerii.
Cu osteneala cumpara-ti odihna.
Cu privegherea, fata nevazutului Dumnezeu.
Cu postul si cu setea, desfatarea bunatatilor celor vesnice.
Omule, sa-ti fie in cap mintea si priceperea iar in ochi, privirea la Dumnezeu iar partea cea de jos sa-ti fie pamantul in care vei merge. In urechi sa-ti fie ascultarea Sfintelor Scripturi, in piept suspinarea pentru pacate. Pe limba sa-ti fie adevarul, in gura rugaciunea.In maini, darea la saraci, in inima nemanierea. In trup sa-ti fie curatia, in pantece infranarea. Iar in genunchi inchinaciunea catre Dumnezeu. De vei pazi acestea vei fi fiu al Luminii, partas al imparatiei cerurilor, mostenitor al bucuriei  celei vesnice si cetatean al Ierusalimului celui de sus.


(Prolog -luna Mai)

No comments:

Post a comment